Connect with us

slideshow

Σταδιακό κλείσιμο των συνδέσμων…

Published

on

Σε σταδιακό κλείσιμο των συνδέσμων που θεωρούνται φυτώρια βίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση έπειτα και από το νέο ραντεβού θανάτου οπαδών τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στο Ηράκλειο Κρήτης που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 21χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού, Γιάννη Ρουσάκη. Στο νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα που αναμένεται να ψηφιστεί τον Οκτώβριο περιλαμβάνονται αυστηροποιημένες διατάξεις που αφορούν τις λέσχες (συνδέσμους) φιλάθλων, παρότι οι ήδη υπάρχουσες παραμένουν ανεφάρμοστες.

Οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (ΑΑΕ) καλούνται κάθε χρόνο να αναγνωρίσουν γραπτώς τους συνδέσμους οπαδών τους. Η μη αναγνώριση δύναται να οδηγήσει σε κλείσιμό τους. Για τη λειτουργία των λεσχών απαιτείται η έκδοση ειδικής άδειας από την αστυνομία.

Σε περίπτωση που λειτουργεί σύνδεσμος χωρίς άδεια από την αστυνομία προβλέπεται η ποινή φυλάκισης δύο ετών στον υπεύθυνο του συνδέσμου.

Κάθε Ιούλιο θα γίνεται έλεγχος από τη ΓΓΑ με την υποβολή συγκεκριμένων στοιχείων. Τόσο η ΓΓΑ που είναι η εποπτεύουσα αρχή για τους συνδέσμους όσο και οι σύλλογοι μπορούν να ζητήσουν τη διάλυσή τους.

Οι σύλλογοι δικαιούνται να ασκούν εποπτεία και έλεγχο στις λέσχες και έχουν ευθύνη για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που τελούν τα μέλη τους. Δεν μπορεί να είναι μέλος της λέσχης πρόσωπο στο οποίο συντρέχουν νομικά κωλύματα.

Σύμφωνα με όσα επισήμως έχουν ειπωθεί από τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο, από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και μέχρι τον επόμενο Ιούλιο που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά η διαδικασία «αδειοδότησης» κανένας σύνδεσμος δεν θα μπορεί να λειτουργεί νόμιμα, κάτι που σημαίνει ότι η αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει κατασταλτικά και να τους κλείνει.

Αυτή είναι η κατεύθυνση που επικρατεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μετά τα τελευταία γεγονότα. Οι συγκρούσεις των χούλιγκαν εκτός των γηπέδων γίνονται είτε με προσυνεννοημένα ραντεβού, είτε με αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε συνδέσμους αντιπάλων οπαδών.

Επίσης ιδιαίτερα στην Αθήνα υπάρχουν περιοχές που ελέγχονται από οπαδούς συγκεκριμένης ομάδας και άλλες που ελέγχονται από οπαδούς άλλης ομάδας.

Οι μάχες για τον έλεγχο της περιοχής οδηγούν τις περισσότερες φορές σε επιθέσεις στους αντίπαλους συνδέσμους.

Για παράδειγμα λέγεται ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν βλέπουν με καλό μάτι την παρουσία του συνδέσμου οπαδών του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα και μάλιστα σε ιδιόκτητο χώρο και γι’ αυτό του επιτέθηκαν.

Αντιθέτως, οι Παναθηναϊκοί λέγεται ότι ενοχλήθηκαν από το άνοιγμα συνδέσμου του Ολυμπιακού στην Κυψέλη με αποτέλεσμα να επιτεθούν. Στη συνέχεια οι Ολυμπιακοί «απάντησαν» με επίθεση στου Γκύζη και το αποτέλεσμα ήταν δύο μαχαιρωμένοι.

Τα ραντεβού θανάτου δίνονται κατόπιν συνεννόησης των «στελεχών» δύο αντιμαχόμενων πλευρών και είναι είτε εκτεταμένα όπως έγινε στη Λαυρίου το 2007 είτε με ολιγομελείς ομάδες όπως έγινε τον περασμένο Μάιο στην Κόρινθο όπου οπαδός του Ολυμπιακού με καλάζνικοφ πυροβόλησε οπαδό του Παναθηναϊκού και την περασμένη Δευτέρα στο Ηράκλειο όπου υπήρξε ένα ακόμα θύμα στον βωμό της οπαδικής βίας.

Το προφίλ των ατόμων που μετέχουν σε αυτές τις συμπλοκές ποικίλλει.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, όπως ανέφεραν πηγές από την αστυνομία, ότι στην επίθεση που έγινε στον σύνδεσμο των Πετραλώνων ένας από τους τραυματίες ήταν 27χρονος μπράβος ποδοσφαιρικού παράγοντα με έντονη ανάμειξη στην υπόθεση των στημένων αγώνων…

 

O «κλεφτοπόλεμος» των χούλιγκαν και η δράση της ΕΛ.ΑΣ.

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στο μεγαλύτερο ραντεβού θανάτου οπαδών που έγινε ποτέ και έπειτα από μια περίοδο παύσης που υπήρξε στις τάξεις των χούλιγκαν μέχρι να ξεχαστεί το γεγονός και να υπάρξει ανασύνταξη, η βία με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις έχει επανακάμψει εντός και εκτός γηπέδων. Η περσινή σεζόν στο ποδόσφαιρο σημαδεύτηκε, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της, από εκτεταμένα επεισόδια εντός γηπέδων, ενώ και τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο επιθέσεων σε συνδέσμους έχει φουντώσει με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επίθεση οπαδών του Ολυμπιακού στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα που είχε ως αποτέλεσμα να μαχαιρωθούν τρία άτομα. Στην αστυνομία υπάρχει το τμήμα δίωξης αθλητικής βίας καθώς και λεγόμενοι «σπότερς» που παρακολουθούν την κατάσταση. Τα «ντου» που κατά καιρούς γίνονται στους συνδέσμους δεν είναι τυχαία και συνήθως καταλήγουν στην αποκάλυψη ολόκληρων οπλοστασίων.Είναι χαρακτηριστική η τετραπλή έφοδος που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο σε τέσσερις συνδέσμους (Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Πανιωνίου) λίγες ημέρες πριν από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις και από την οποία είχαν αποκαλυφθεί φονικά όπλα που θα χρησιμοποιούνταν σε οπαδικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει καταφέρει να αποτρέψει ραντεβού θανάτου και εκτεταμένες συγκρούσεις οπαδών πέντε – έξι φορές, όπως συνέβη πέρυσι τον Δεκέμβριο στον αγώνα μπάσκετ Ηλυσιακού – Ολυμπιακού. Με αφορμή αυτήν την αναμέτρηση είχε κλειστεί ραντεβού οπαδών Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Η αστυνομία ήταν ενήμερη, σταμάτησε κάποιες μηχανοκίνητες πορείες και είχε αυξημένη παρουσία στο κλειστό γήπεδο και στη γύρω περιοχή μέχρι την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Καθημερινή του Θανου Μπλουνα

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply