Connect with us

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Ν. Δρακογιαννόπουλου: “Απαραίτητος για έναν αθλητή ο εργομετρικός έλεγχος”

Published

on

Ηταν από τους πρώτους που ξεκίνησε την προσπάθεια να αναβαθμίσει το χώρο του αθλητισμού με σύγχρονα μηχανήματα που είχαν καλύτερα και σαφώς πιο γρήγορα αποτελέσματα στο επίπεδο της εξέτασης.

Η ‘Life Ergo’ η οποία εκπροσωπείται από τον Νίκο Δρακογιαννόπουλο έκανε πριν από μερικά χρόνια την εμφάνιση της στην περιοχή του Αμαρουσίου στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και μολις λίγους μήνες μετά ήρθε η επιβράβευση.

Με καθημερινή υποστήριξη από καταξιωμένους γυμναστές, εργοφυσιολόγους και φυσιοθεραπευτές, η δουλειά που γίνεται στο κέντρο αγγίζει την τελειότητα και δεν είναι τυχαίο ότι ομάδες που αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση όπως ο Ολυμπιακός εμπιστεύονται την τύχη τους στον Νίκο Δρακογιαννόπουλο.

Η ιστοσελίδα www.stoplekto.gr επισκεύθηκε το εργομετρικό κέντρο, ‘Life Ergo’ όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Νίκο Δρακογιαννόπουλο ο οποίος ανέλυσε τα πάντα γύρω από τον εργομετρικό έλεγχο.

Αναλυτικά, τα όσα τόνισε

Τι είναι ο εργομετρικός έλεγχος ;

Με τον γενικό όρο » Εργομετρικός έλεγχος » εννοούμε την διαδικασία αξιολόγησης των παραμέτρων φυσικής κατάστασης ( δύναμη – ταχύτητα – έκρηξη – αερόβια ικανότητα – ευλυγισία – αντίληψη )

Για ποιο λόγο κάποια ομάδα ή ένας Αθλητης πρέπει να κάνει τέτοιου είδους αξιολόγηση;

Στο σύγχρονο ποδοσφαιρο , ο ποδοσφαιριστής είτε σε ερασιτεχνικό σωματείο είτε σε επαγγελματικό, Πρέπει να είναι Αθλητης .

Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να μπορεί να αγωνιστεί 40 τουλάχιστον παιχνίδια την χρόνια , χωρίς να τραυματίζεται και βέβαια χωρίς να έχει μειωμένη απόδοση.

Έτσι λοιπόν ένα βασικό κομμάτι είναι η περίοδος της προετοιμασίας , αλλά βέβαια και η μεταβατική περίοδος, όπου πολλοι ποδοσφαιριστές δεν δίνουν την αναλογη αξία σε αυτήν την περίοδο.

Για ποιο λόγο ο εργομετρικός έλεγχος γίνεται στην αρχή της προετοιμασίας;

Ο λόγο που ο ποδοσφαιριστής αξιολογείται στην αρχή της προετοιμασιας είναι ώστε να δούμε το αθλητικό του επίπεδο και τις ευπάθειες τραυματισμού με στόχο να δουλέψει εξειδικευμένα με το προπονητικό team ώστε να έχει τις μέγιστες βελτιώσεις .

Είναι απαραίτητος ο εργομετρικός έλεγχος ακόμα και στα ερασιτεχνικά σωματεία ;

Και βέβαια είναι. Η αθλητική απόδοση είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης κληρονομικών παραγόντων και της προπονητικής επιβάρυνσης. Οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης καθορίζουν την έκβαση του αγώνα, την κατάσταση της υγείας και τη διαμόρφωση της προπόνησης. Συνεπώς ο πλήρης εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Ποσά χρόνια λειτουργεί το εργομετρικο κέντρο;

Το κέντρο μας λειτουργεί απο το 2005. Ένας Αθλητης ή μια ομάδα μπορεί να προσέλθει στο Οακα και να περάσει απο πλήρες εργαστηριακό και αιματολογικό έλεγχο.

Επίσης έχει την δυνατότητα να κάνει εξειδικευμένη αποκατάσταση μυικοσκελετικων τραυματισμών καθώς καθώς και να προπονηθεί με στόχο την βελτίωση του .

Τι άλλο διαθέτει το κέντρο σας;

Το κέντρο μας απαρτίζεται απο διατροφολόγους , αθλητικούς ψυχολόγους , προπονητές φυσικής κατάστασης , φυσικοθεραπευτές , εργοφυσιολόγους .

Ένας Αθλητης έχει την δυνατότητα να προπονηθεί σε γήπεδο με φυσικό χλοροταπητα, σε κλειστο γήπεδο με άμμο καθώς βέβαια και πλήρες Γυμναστηριακο χώρο βελτιώνοντας πάντα με φάση τις ανάγκες του.

Βλέπω έχετε άμεση συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακό .

Ναι , το κέντρο μας έχει την τιμή να συνεργάζεται απο το 2005 με τις Ακαδημιες του Ολυμπιακού ( Κ20, Κ17, Κ16, Κ15) και σας διαβεβαιώ ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά απο τους ανθρώπους της ομάδας . Άλλωστε βέβαια μιλούν και τα αποτελέσματα της ομάδας .

Κλείνοντας , ποσό μεγάλη είναι η διαφορά των σύλλογων μας , με το εξωτερικό στο θέμα της εξειδίκευσης και της επιστήμης.

Μπορώ να πω ότι πλέον οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρα δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα απο τα club του εξωτερικού.

Η δουλειά που γίνεται είναι μεθοδική πάνω σε επαγγελματικά πρότυπα .

Η αξιολόγηση κ ο εργομετρικός έλεγχος παλαιότερα ήταν κάτι άγνωστο σε αρκετούς στο χώρο του αθλητισμού, τα τελευταία χρόνια ειναι αρκετά διαδεδομένος στο χώρο του ποδοσφαίρου , οι ομάδες έχουν καταλάβει ότι ο ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι ποιο αθλητικός και δεν αρκεί μόνο το ταλέντο του στο άθλημα .