Connect with us

perifanis

Στη “γειτονιά των αγγέλων” ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος

“Έφυγε” στα 100 του χρόνια ο τελευταίος των πέντε Ανδριανοπουλέων

Published

on

Όταν αναφέρεσαι σε ονόματα όπως Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Ανδρέας Μουράτης, Γιάννης Βάζος και πόσο μάλλον στους αδερφούς Ανδριανόπουλους, δεν μπορείς να μην ανατριχιάσεις στο μεγαλείο και την προσφορά αυτών των ανθρώπων σε χρόνια που το ποδόσφαιρο ήταν απλά ένα χόμπι και που κανένας δεν περίμενε να πάρει την διάσταση που έχει σήμερα. Η ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού μπορεί και να μην υπήρχε αν δεν την κοσμούσαν οι παραπάνω. Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος ήταν ο τελευταίος εκείνη της γενιάς που έφερε στον κόσμο τον «Δαφνοστεφανομένο Έφηβο», ο οποίος γρήγορα αγαπήθηκε και μπήκε στις καρδιές χιλιάδων φιλάθλων σε όλη την χώρα. Μαζί με αυτούς γεννήθηκε και ο «Θρύλος» .

Ο «Λόλιος» ή “Στραβοσουγιάς”, όπως φώναζαν τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, ήταν Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1911 και ήταν αδελφός των Γιώργου, Γιάννη, Βασίλη, Ντίνου της Θρυλικής πεντάδας των Ανδριανοπουλέων του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας. Επίσης, είχε άλλα δύο αδέλφια ποδοσφαιριστές σε πιο μικρές ομάδες του Πειραιά, τον Αριστείδη και το Στέλιο.

 

Έκανε μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό, ενώ αρχικά ασχολήθηκε με το στίβο και συγκεκριμένα με το τριπλούν. Φόρεσε 11 φορές τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας και σημείωσε 2 γκολ. Τη φανέλα του Ολυμπιακού τη φόρεσε πρώτη φορά το 1927 και τελευταία το 1935 μόλις 24 χρονών. 100 χρόνια στη ζωή είδε και βίωσε τόσα πολλά όσο κανένας άλλος Ολυμπιακός. Ο άνθρωπος αυτός θα μείνει αξέχαστος όχι μόνο στους φίλους του Ολυμπιακού αλλά σε όσους ασχολούνται και αγαπούν το ποδόσφαιρο. Ήταν επίτιμος πρόεδρος στους παλαίμαχους και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στους βετεράνους. Κάθε Κυριακή δεν έχανε αγώνα του Ολυμπιακού και παρακολουθούσε μέχρι και το τελευταίο λεπτό της ζωής του τα του Ολυμπιακού από πολύ κοντά, ενώ τιμούσε κάθε Κυριακή με την παρουσία του την ομάδα της καρδιάς του στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Και είναι άξιο αναφοράς να πούμε ότι ο Ολυμπιιακός είχε πάντα στις τάξεις του τις μεγάλες φυσιογνωμίες του συλλόγου.

 

Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος ανήκει πια στο πάνθεον των Αστέρων που έχουν φορέσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Πλέον ο Λεωνίδας ο «Στραβοσουγιάς» θα συναντήσει τον αδερφό του τον Γιώργο τον «Ποδάρα», τον Ντίνο, τον Γιάννη, τον Βασίλη τον «Κελεμέ», αλλά και τα άλλα του δύο αδέρφια τον Αριστείδη και τον Στέλιο και μαζί ξανά σαν και τότε θα αλλάξουν τις πάσες τους και θα καμαρώνουν από ψηλά το καμάρι του Πειραιά που εκείνοι δημιούργησαν.

 

Η πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού σε αναμνηστική φωτογραφία το 1925. Από τους έντεκα οι πέντε είναι της οικογενείας του Ανδρεά Ανδριανόπουλου, ενώ τερματοφύλακάς είναι ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

 

 

Φώτης Περιφάνης

 

 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply