Connect with us

slideshow

ΕΠΣΑ: Αυτοί πέφτουν, αυτοί ανεβαίνουν!

Τα δεδομένα των προβιβασμών και των υποβιβασμών στις κατηγορίες της ΕΠΣΑ

Published

on

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΠΣΑ ώστε να υπενθυμίσει στις ενδιαφερόμενες ομάδες και φυσικά στους φιλάθλους του αθηναϊκού ποδοσφαίρου για το πόσες ομάδες προβιβάζονται και για το πόσες υποβιβάζονται στις κατηγορίες της Αθήνας. Μάλιστα ο υποβιβασμός σε Β’ και Γ’ ΕΠΣΑ, είναι σε άμεση συνάρτηση με το πόσες αθηναϊκές ομάδες θα υποβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική. Έτσι η στήλη σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Ένωσης θα προσπαθήσει να εξηγήσει όσο πιο αναλυτικά γίνεται, για το πως έχουν τα δεδομένα τις τελευταίες αγωνιστικές.
Α’ ΕΠΣΑ
Προβιβασμός στη Γ’ Εθνική  
Το πρώτο σωματείο καθενός εκ των δύο ομίλων, θα αγωνιστούν σε αγώνες μπαράζ για την άνοδό τους στην Γ’ Εθνική. Έτσι, ηπρωταθλήτρια ομάδα του 1ου ομίλου (Χαϊδάρι) και του 2ου ομίλου (Πανερυθραϊκός) θα αντιμετωπίσουν σε ένα μίνι πρωτάθλημα έξι αγώνων (εντός- εκτός) τους αντίστοιχους πρωταθλητές του Πειραιά (Εθνικός και ή Οδηγήτρια ή Μοσχάτο). Μόνο ο πρώτος θα προβιβαστεί. Οι αναμετρήσεις ξεκινούν στις 11 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 4 Ιουνίου.
Υποβιβασμός στη Β’ Κατηγορία
Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι δύο τελευταίες ομάδες σε καθένα από τους δύο ομίλους (16η και 15η θέση), θα υποβιβαστούν στην Β’ κατηγορία και σε περίπτωση υποβιβασμού σωματείου ή σωματείων από τη Γ’ Εθνική στην Α’ κατηγορία, ανάλογος αριθμός σωματείων (επιπλέον του προβλεπόμενου στο άρθρο αυτό), θα υποβιβασθεί από την Α’ κατηγορία στη Β’. Επίσης, θα υποβιβαστεί μία ακόμη ομάδα επιπλέον, καθώς ένας εκ των δύο πρωταθλητών δεν θα προβιβαστεί σίγουρα. Μάλιστα, αν ούτε ο δεύτερος πρωταθλητής δεν επιτύχει την άνοδο, θα υποβιβαστεί ακόμη ένας σύλλογος.
Σημείωση: Αν τελείωνε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής αυτή τη στιγμή, τρεις ομάδες από τον 5ο όμιλο (Εθνικός Αστέρας, Δόξα Βύρωνα και Πεύκη) και δύο από τον 6ο όμιλο (Περιστέρι και Αιγάλεω) υποβιβάζονται στην Α’ ΕΠΣΑ. Αυτό σημαίνει πως πέντε ομάδες ακόμη, μαζί με τους 15ους και 16ουςτων ομίλων θα υποβιβάζονται στη Β’ ΕΠΣΑ. Άρα, οι 14οι και οι 13οι θα υποβιβάζονται απευθείας, με τους δύο 12ους να πηγαίνουν σε αγώνες μπαράζ για την παραμονή. Όμως επειδή αποκλείεται να ανέβουν και οι δύο πρωταθλητές της Αθήνας, σημαίνει πως και οι 12οι θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ ΕΠΣΑ. Έτσι οι 11οι θα αναμένουν να δουν αν θα ανέβει έστω ο ένας πρωταθλητής για να μείνουν απευθείας ή αν χρειαστεί να δώσουν αγώνες μπαράζ. Τα πράγματα βέβαια μπορούν να γίνουν ακόμα πιο άσχημα, αφού αν δεν ανέβει κανένας πρωταθλητής και υποβιβαστούν ταυτόχρονα Ηλυσιακός και Νέα Ιωνία, που δεν είναι ακόμα σωμένες, τότε οι 11οι υποβιβάζονται απευθείας και οι 10οι  πάνε σε μπαράζ! Βέβαια υπάρχουν και τα καλά νέα, δηλαδή να ανέβει ο ένας πρωταθλητής, να σωθούν Ηλυσιακός και Νέα Ιωνία και παράλληλα να προλάβουν και το Περιστέρι με το Αιγάλεω ή ακόμα και η Δόξα Βύρωνα με την Πεύκη, που έχουν τις λιγότερες ελπίδες από τις προηγούμενες βέβαια. Τότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να σωθούν και οι 12οι, ίσως ακόμα και οι 13οι, αν και το τελευταίο σενάριο έχει μόνο μαθηματικές πιθανότητες!
Β’ ΕΠΣΑ
Προβιβασμός στην Α’ ΕΠΣΑ
Ανέρχονται στην Α’ κατηγορία έξι σωματεία. Τα πρώτα κάθε ομίλου. Τα άλλα τρία σωματεία θα ανέβουν στην Α’ κατηγορία μετά από αγώνες πλέι -οφ της 2ης και 3ης θέσης σε κάθε όμιλο και αυτό αν η διαφορά του 2ου από τον 3ο είναι μικρότερη ή ίση των δύο βαθμών. Τότε θα διεξαχθεί ένας αγώνας στην έδρα του σωματείου που τερμάτισε στην 2η θέση, με πλεονέκτημα για την άνοδο την ισοπαλία του συγκεκριμένου αγώνα.  Αλλιώς, αν η διαφορά του 2ου από τον 3ο είναι από τρεις βαθμούς και πάνω, τότε ο 2ος ανεβαίνει απευθείας.
Σημείωση: Για παράδειγμα, αν τελείωνε το πρωτάθλημα σήμερα, τα πράγματα θα είχαν ως εξής: Από τον 1ο όμιλο θα προβιβάζονταν απευθείας Παλαιό Φάληρο και Κολωνός, από τον 2ο όμιλο Διάνα και Άγιος Δημήτριος και από τον 3ο όμιλο ο ΓΣ Αργυρούπολης. Αντίθετα, Πήγασος και Θύελλα παίζουν μπαράζ στην έδρα του πρώτου και έχοντας ως πλεονέκτημα την ισοπαλία.
Υποβιβασμός στην Γ’ ΕΠΣΑ
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 16η & 15η θέση, από τους ομίλους των δεκαέξι ομάδων και τα σωματεία που θα τερματίσουν στην 15η, 16η & 17η θέση, στον όμιλο με τις δεκαεπτά ομάδες, θα υποβιβαστούν στην Γ’ κατηγορία. Επίσης, σε περίπτωση υποβιβασμού σωματείου ή σωματείων από τη Γ’ Εθνική στην Α’ κατηγορία, ανάλογος αριθμός σωματείων (επιπλέον του προβλεπόμενου στο άρθρο αυτό), θα υποβιβασθεί από τη Β’ κατηγορία στη Γ’. Επίσης, θα υποβιβαστεί μία ακόμη ομάδα επιπλέον, καθώς ένας εκ των δύο πρωταθλητών της Α’ ΕΠΣΑ δεν θα προβιβαστεί σίγουρα. Μάλιστα, αν ούτε ο δεύτερος πρωταθλητής δεν επιτύχει την άνοδο, θα υποβιβαστεί ακόμη ένας σύλλογος.
Σημείωση: Κι εδώ είναι σε συνάρτηση με το τι θα συμβεί στη Γ’ Εθνική αλλά και με τον πρωταθλητή της Α’ ΕΠΣΑ στα μπαράζ ανόδου. Αν πάρουμε το πιθανότερο σενάριο, που λέει πως πέντε αθηναϊκές ομάδες θα πέσουν από τη Γ’ Εθνική, ενώ ο ένας τουλάχιστον πρωταθλητής της Ένωσης θα προβιβαστεί, τότε εκτός του 17ου, 16ου και 15ου θα υποβιβαστούν και οι 14οι με τους 13ουςαπευθείας. Άρα σώζονται οι 12οι χωρίς να χρειαστεί να δοθούν μπαράζ. Βέβαια όπως αναφέραμε παραπάνω αν τελικά γίνει ανατροπή και μείνει κάποια από τις ομάδες που θεωρούνται υποβιβασμένες στη Γ’ Εθνική, τότε κάποιοι  εκ των 13ων μπορεί να τη . . . γλυτώσουν στα μπαράζ παραμονής. Αντίθετα, αν τα πράγματα πάνε πιο άσχημα, αν υποβιβαστούν δηλαδή ομάδες που θεωρούνται σωμένες, ή δεν ανέβει ο πρωταθλητής, τότε οι 12οι των ομίλων θα δώσουν μπαράζ.
Γ’ ΕΠΣΑ
Προβιβασμός στην Β’ Κατηγορία
Ανέρχονται στην Β’ κατηγορία έξι σωματεία μετά από αγώνες πλέι οφ μεταξύ των σωματείων που θα καταλάβουν την 1η και 4η θέση στους ομίλους καθώς και μεταξύ αυτών που θα καταλάβουν την 2η και 3η θέση ως εξής: Εάν η διαφορά είναι μικρότερη ή ίση από τέσσερις βαθμούς (για το 1ο και το 4ο σωματείο) και μικρότερη ή ίση από τρεις βαθμούς (για το 2ο και το 3ο σωματείο), τότε θα διεξαχθεί ένας αγώνας στην έδρα του σωματείου που τερμάτισε στην  1η & 2η θέση αντίστοιχα, με πλεονέκτημα για την άνοδο, την ισοπαλία του συγκεκριμένου αγώνα. Αλλιώς, αν οι πρώτοι και οι δεύτεροι ξεπερνούν αυτή τη διαφορά προβιβάζονται απευθείας.
Σημείωση: Αν τελείωνε το πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή, από τον πρώτο όμιλο θα ανέβαιναν απευθείας Κεραυνός Αγίας Βαρβάρας και Κηπούπολη, από τον δεύτερο όμιλο απευθείας η Άμιλλα, αλλά θα έπαιζαν μπαράζ η Λυκόβρυση με τον Χαλκηδονικό, με την πρώτη να έχει το πλεονέκτημα της έδρας και της ισοπαλίας. Τέλος, Φωστήρας Καισαριανής και Κορωνίδα θα ανέβαιναν απευθείας στον 3οόμιλο, αν και οι Γαλατσιώτες έχουν ένα παιχνίδι περισσότερο από την Αθηναΐδα.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply