Connect with us

stoplekto

Πως θα αγωνιστεί η ΑΕΚ του Κωστένογλου

Τα σχέδια του προπονητή της Ένωσης.

Published

on

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η  αναμέτρηση της ΑΕΚ, καθώς πρόκειται για μια ομάδα που θα παρατάξει διαφορετικές ιδέες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σε σχέση με τα προηγούμενα ματς της ομάδας. Ο λόγος, φυσικά η αλλαγή προπονητή με τον ερχομό του Νίκου Κωστένογλου στη θέση του Μανόλο Χιμένεθ.

Η προσπάθεια σύγκρισης με προηγούμενα ματς πέφτει στο κενό, καθώς από τα πρώτα του σχέδια ο Έλληνας τεχνικός προσπαθεί να περάσει τις δικές του ιδέες στο σύστημα της ομάδας, στις σκέψεις των ποδοσφαιριστών, στα πλάνα του αγωνιστικού χώρου, αρχής γενομένης από το Σάββατο.

Στην αλλαγή λειτουργίας της ομάδας από το πρώτο… λεπτό βοήθησε και η μεγάλη διακοπή των δύο βδομάδων για τα ματς των εθνικών ομάδων. Παρότι ο Νίκος Κωστένογλου δεν είχε στη διάθεση του όλους του ποδοσφαιριστές (λόγω εθνικών ομάδων και τραυματισμών), κατάφερε και πέρασε προς τους παίκτες τα δικά του θέλω.

Άλλωστε αυτή η επιθυμία του Κωστέ, φάνηκε και από τις δηλώσεις του, αλλά και από τις συζητήσεις του με τους παίκτες της Ένωσης, στους οποίους με λίγα λόγια και σταράτα έκανε ξεκάθαρο πως: “αυτός πλέον είναι το αφεντικό”. Κάτι που σχολιάστηκε θετικά από αρκετούς ποδοσφαιριστές.

Μαζεύοντας τα τελευταία στοιχεία από τις προπονήσεις και από τις δοκιμές της βδομάδας που μας πέρασε, το Sport24.gr προσπαθεί να μπει στο μυαλό του Κωστένογλου και να σας παρουσιάσει ορισμένες ιδέες του προκειμένου να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο του. Παράλληλα, την ανάλυση θα συνοδέψουν και οι αριθμοί της ΑΕΚ στην Ελλάδα, με κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία που δεν θα το περίμενε κανείς.

Θα κατέβει με σύστημα 4-3-3

Το αρχικό σχέδιο του Νίκου Κωστενογλου είναι το σύστημα 4-3-3 με τους Αραμπατζή κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα τους Γεωργέα(;), Μανωλά, Κάλα (;), Καράμπελα, Μάκο, Βάργκας, Λαγό (;), Λεονάρντο, Λυμπερόπουλο (;), Γκούντγιονσεν.

Η παραπάνω 11αδα είναι αυτή που δοκιμάστηκε πάνω από δύο φορές, αλλά υπάρχουν τέσσερα ερωτηματικά εκ των οποίων τουλάχιστον τα δύο θα κριθούν την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για τη θέση του Γεωργέα ή του Κοντοέ, του Κάλα ή του Δέλλα, του Λαγού ή του Καφέ-Γκέντσογλου και του Λύμπε ή του Μπέλεκ.

Όλα είναι ανοιχτά στις παραπάνω θέσεις, αλλά η αρχική ενδεκάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό να ξεκινήσει χωρίς κάποια αλλαγή. Πάμε να δούμε τις θέσεις και τα δεδομένα:

1. Ο Φούλης ξεκινούσε βασικός στις δοκιμές και τον αντικαθιστούσε ο Κοντοές κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στην προκειμένη περίπτωση είναι λίγο ανοικτό να υπάρξει αλλαγή την τελευταία στιγμή καθώς ο νεαρός αμυντικός βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αλλά παράλληλα η εμπειρία του Γεωργέα σε ένα τέτοιο ματς είναι σημαντική. Φαβορί Γεωργέας

2. Ο Κάλα ξεκινούσε σε όλες τις ασκήσεις και τις τελείωνε (πλην κάποιων μικροδοκιμών) με δεδομένη την απουσία του Δέλλα λόγω τραυματισμού. Δύο μέρες πριν τον αγώνα ο Τράι μπήκε σε κανονικό πρόγραμμα και έκανε δύο φουλ προπονήσεις. Ο Ισπανός αμυντικός όμως δούλεψε σε όλο αυτό το διάστημα με τον Μανωλά. Φυσικά η σύγκριση με τον καλό Δέλλα δεν συγκρίνεται, αλλά ο Κωστένογλου δύσκολα θα ρισκάρει συμμετοχή παίκτη του εάν δεν είναι σίγουρος πως είναι 100% έτοιμος. Φαβορί Κάλα

3. Ο Λαγός έχει αγωνιστεί τις περισσότερες φορές με τον Γκούντγιονσεν στην πλευρά και πάνω κάτω ξέρει ο ένας τις κινήσεις του άλλου. Το ίδιο έγινε και στις βασικές δοκιμές. Υπάρχει η πιθανότητα να αγωνιστεί στη θέση του ο Καφές ή ο Γκέντσογλου, με τον δεύτερο να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αυτό όμως αν γίνει θα αλλάξει και την παράταξη στον χώρο του κέντρου και δύσκολα θα γίνει. Φαβορί Λαγός

4. Τα μιλήσανε τα συζητήσανε και φαίνεται πως… τα συμφωνήσανε. Στις αρχές της βδομάδας Κωστέ και Λύμπε τα είπανε με τον τεχνικό της ομάδας να παρουσιάζει τα σχέδια του για τον Έλληνα επιθετικό. Στις δοκιμές τον έβαλε κορυφή και παρότι ήταν έτοιμος και ο Μπέλεκ, ο Λυμπερόπουλος δεν βγήκε να από το βασικό σχήμα. Φαβορί Λύμπε

Με λίγα λόγια, ο Νίκος Κωστένογλου δύσκολα θα αιφνιδιάσει, ακόμα και τους παίκτες τους, καθώς δούλεψε με την συγκεκριμένη 11αδα πάνω από δύο φορές και οποιαδήποτε αλλαγή, θα γίνει μόνο εάν υπάρξει πρόβλημα τις τελευταίας στιγμής.

Η λειτουργία στην άμυνα

Με δεδομένο την παραπάνω ενδεκάδα, θα αναλύσουμε κάποια από τα πιθανά “κόλπα” στην λειτουργία της ομάδας, σε όλες τις γραμμές. Ξεκινώντας από την άμυνα, η τετράδα αν μη τι άλλο είναι ελαφρός πιο γρήγορη από οποιαδήποτε άλλη σύνθεση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος επιλογής απέναντι στην γρήγορη επίθεση του Ολυμπιακού.

Η βοήθεια στους τέσσερις της άμυνας, θα έρχεται από τον Μάκο ή τον Βάργκας που θα είναι ακριβώς μπροστά σαν “σκούπα”, ενώ οι Λαγός και Βάργκας (δηλαδή οι ακραίοι στον χώρο του κέντρου) θα καλύπτουν τα μπακ και θα δίνουν έξτρα βοήθεια.

Η επίθεση της ΑΕΚ θα βοηθάει στην άμυνα κατά το 1/3. Δηλαδή οι Γκούνγιονσεν και Λυμπεροπουλος θα γυρνάνε μέχρι την σέντρα, προκειμένου να κρατήσουν δυνάμεις, αλλά ο Λεονάρντο λόγω της ταχύτητας του και της εκρηκτικότητας του θα βοηθάει στον χώρο του κέντρου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το σύστημα μπορεί να αλλάζει σε διάταξη 4-4-2.

Η λειτουργία στο κέντρο

Στην τριάδα του κέντρου, ο ένας (κόφτης) θα είναι πιο πίσω από τους άλλους δύο. Αρχικά ενδέχεται να είναι ο Μάκος πίσω και οι Λαγός και Βάργκας πιο μπροστά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι Βάργκας και Μακός μπορεί να αλλάξουν θέσεις. Στόχος η επιθετική άμυνα στους μέσους του Ολυμπιακού από τους δύο προωθημένους, με τον Μάκο να κόβει ότι περάσει και τον Λεονάρντο να έρχεται ως έξτρα βοήθεια και να δημιουργεί μια τετράδα στο κέντρο.

Τονίζουμε ξανά πως κόφτης μπορεί να παίξει και ο Βάργκας, ο οποίος είναι και ο κορυφαίος στα κλεψίματα για την ΑΕΚ. Στο ενδεχόμενο να μην αγωνιστεί ο Λαγός και να πάρει τη θέση του Γκέντσογλου, ο Μάκος με τον Βάργκας θα πάνε στις πλευρές. Ο Καφές μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής, δύσκολα να προτιμηθεί για αρχή.

Ρόλο θα παίξουνε και τα μπακ, τα οποία θα δημιουργούν παγίδες με την ταχύτητα τους, κλείνοντας του χώρους και αναγκάζοντας τους μέσους του Ολυμπιακού σε λάθος επιλογές.

Η λειτουργία της επίθεσης

Η τριάδα στην επίθεση αναμένεται να μεταμορφώνεται από τρεις σε ευθεία παράταξη σε δύο επιθετικούς που να πατάνε περιοχή και τον έναν “δεκάρι” από πίσω. Φουνταριστός ο Λύμπε, δεξιά ο Λέο και αριστερά ο Γκούντι, όπως έχει αγωνιστεί και στα προηγούμενα ματς. Με διαφορά, πως ο Ισλανδός θα κάνει κίνηση προς την περιοχή και όχι παράλληλα με την πλάγια γραμμή.

Με αυτό το τρικ, ο Γκούντγιονσεν στην ουσία, θα έχει ελεύθερο χώρο προκειμένου και να φτιάξει, αλλά και να παίξει το ένας εναντίον ενός κάθετα προς το τέρμα και όχι παράλληλα. Την δουλειά της πλάγιας γραμμής θα έχει ο Λαγός, ο οποίος θα βγαίνει στην πλάτη του Ισλανδού, με ταυτόχρονη κίνηση προς το κέντρο της περιοχής από τον σταρ του δικεφάλου για πιθανή πάσα ή σέντρα.

Ο Λύμπε, ναι μεν θα είναι ο προωθημένος στην επιθετική γραμμή της ΑΕΚ, αλλά θα ανεβαίνει και αυτός ψηλά προκειμένου να παίζει με πλάτη (που είναι ψωμοτύρι για τον ίδιο) και με ασίστ να βγάζει μόνους τους Γκούντι και Λέο.

Από την πλευρά του Λεονάρντο θα μπορεί να παίξει και πλευρά-σέντρα, αλλά θα κάνει και αυτός κίνηση προς την περιοχή, ανάλογα με την φάση. Και οι τρεις επιθετικοί της ΑΕΚ, κυρίως ο Λεό, έχουν την εντολή να σουτάρουν από οποιαδήποτε απόσταση κρίνουν οι ίδιοι πως μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ασταθή Κοστάντσο.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά

Οι παρακάτω αριθμοί προέρχονται από τα παιχνίδια της ΑΕΚ στο Ελληνικό πρωτάθλημα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

* Στις πετυχημένες πάσες κατά τη διάρκεια του αγώνα η ΑΕΚ έχει 257 έναντι 229 του Ολυμπιακού, ενώ στα κλεψίματα οι παίκτες του δικεφάλου έχουν στο σύνολο 70 και οι ερυθρόλευκοι 56.

* Από τα βασικά προβλήματα των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα στο αυριανό ντέρμπι, είναι οι κίτρινες κάρτες. 17 έχει η ΑΕΚ και 8 ο Ολυμπιακός!

* Ατομικά, ο Φαμπιάν Βάργκας αποτελεί βασικό παίκτη στο παιχνίδι του δικεφάλου. Είναι πρώτος στις πάσες με 38 έναντι 26 του δεύτερου Γκερέιρο, ενώ ο Κολομβιανός είναι από τους πρώτους και στα κλεψίματα με 13! Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι Λεονάρντο-Κάρλος στο παιχνίδι με 18 και 16 πάσες αντίστοιχα.

* Τέλος, οι πρώτοι σε χρόνο συμμετοχής είναι οι Μάκος, Αραμπατζής και Μανωλάς με 377 λεπτά και αύριο θα είναι βασικοί στο μεγάλο ντέρμπι.

Στο παρασύνθημα… Όλα τα παραπάνω είναι απλά νούμερα και τακτικές που θα φανούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για το αν θα έχουν επιτυχία ή θα επιβεβαιωθούν. Η ΑΕΚ καλείται να βρει την ψυχική δύναμη και να γυρίσει ένα δυσάρεστο κλίμα που υπάρχει πάνω από την ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Κινητήρια δύναμη για τους παίκτες, θα είναι ο κόσμος που σε ακόμα ένα ματς θα πάρει θέση δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα. Όσο οι παίκτες θα σκίζονται στον αγωνιστικό χώρο, τόσο ο κόσμος θα τους δίνει φτερά με την φωνή του. Αναμονή λίγες ώρες ακόμα…

Τα στατιστικά της ΑΕΚ

Γκολ: 6

 

Σουτ: 41

 

Γκολ ανά σουτ: 1/7

 

Σουτ εντός περιοχής: 17

 

Σουτ εκτός περιοχής: 16

 

Κεφαλιά: 8

 

Επιτυχημένες μπαλιές: 18/80

 

Πάσες: 257

 

Λάθη: 166

 

Αποκρούσεις: 12

 

Κλεψίματα: 70

 

Απομάκρυνση: 54

 

Φάουλ: 65

 

Κερδισμένα φάουλ: 64

 

Ασίστ: 5

 

Πάσες για γκολ: 4

 

Πέναλτι: 0

 

Χαμένες ευκαιρίες: 0

 

Δοκάρια: 1

 

Κίτρινες: 17

 

Κόκκινες: 0

 

 

 

Τα στατιστικά των αντιπάλων

 

 

 

Γκολ: 6

 

Σουτ: 34

 

Γκολ ανά σουτ: 1/6

 

Σουτ εντός περιοχής: 16

 

Σουτ εκτός περιοχής: 13

 

Κεφαλιά: 5

 

Επιτυχημένες μπαλιές: 16/64

 

Πάσες: 200

 

Λάθη: 151

 

Αποκρούσεις: 13

 

Κλεψίματα: 63

 

Απομάκρυνση: 58

 

Φάουλ: 67

 

Κερδισμένα φάουλ: 62

 

Ασίστ: 2

 

Πάσες για γκολ: 4

 

Πέναλτι: 0

 

Χαμένες ευκαιρίες: 0

 

Δοκάρια: 0

 

Κίτρινες: 8

 

Κόκκινες: 0

 

Πηγή:Sport24

 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply